Nezávislá žena

Jarní únava-jak na ni?

„Je začátek února a já už se cítím tak unavená. Přitom nedávno jsme na sněhu řádili celý den a zvládala jsem to s přehledem, ale teď? I po krátké procházce bych se nejraději schoulila u kamen s knížkou a po obědě si dala šlofíček. :)“

Jarní únava

dopadá snad na každého z nás. Příroda se probouzí po zimním spánku a tak i naše těla, ač se to nezdá, v zimě prochází výrazným útlumem. Na jaře se tělo snaží zbavit všech jedovatostí, co se v něm přes rok usadily a to výrazně zatěžuje játra a ledviny. Proto je nejvhodnější v tomto období podstoupit očistnou kůru.

Nedílnou součástí je vystříhání se potravin, které zatěžují játra a ledviny, aby mělo tělo prostor na vlastní detoxikaci. Dále je vhodné pít čaje, které podpoří látkovou výměnu v játrech, tvorbu žluči i moči a tím napomáhají tělu se zbavit škodlivin.

Skvělé bude, když vydržíte celý měsíc. Ale i 2, 3 týdny vám prospějí a kůru si můžete kdykoliv zopakovat. 🙂

DIETETIKA aneb CO MŮŽU JÍST?

olive oil, tomatoes, basil-1412361.jpg

Po ránu je dobré si připravit teplou obilnou kaši, celozrnný chléb, nebo třeba polévku.

  1. Jíst hojně zeleniny(zvláště zelené), ale v jarních měsících především vařené, dušené. Do salátů je vhodné přidat trošku panenského oleje pro lepší vstřebávání vitamínů.
  2. Vhodné je i sušené ovoce, ale je třeba k tomu dostatečně pít.
  3. Při vaření brambor přidávejte hojně kmínu a majoránky aby se eliminovaly toxické glykoalkaloidy.
  4. Tělu velmi prospívají kvašené potraviny, ať jde o pickels, kimchi, kysané zelí, kyška
  5. Bílou mouku je dobré nahradit celozrnnou, špaldovou, nebo žitnou, která obsahuje více vlákniny a minerálů.

JAKÝCH POTRAVIN SE VYVAROVAT?

K snídani je nevhodný například bílý jogurt, nebo syrová zelenina.

  1. Omezit tuky a bílkoviny ( hlavně maso a luštěniny )
  2. Nejíst nic pečeného, smaženého, fritovaného
  3. Vyhnout se sladkostem i potravinám se sladidly. Pokud máte chuť na čokoládu, pak alespoň s 65 %obsahem kakaa.
  4. V tomto období je dobré zcela vynechat veškerý alkohol a kávu.

PITNÝ REŽIM

Pití by mělo mít pokojovou teplotu. Ledové nápoje jsou všeobecně
neprospěšné. Kávu můžeme nahradit Cikorkou, nebo Kárem. Na povzbuzení je dobrý zelený nebo tymiánový čaj. 

JAK PODPOŘÍME BYLINKAMI?

Výborně vám prospěje například „Jaterní čaj“ od Báby Kamenické a pro ty, co nemají rádi mátu také směs „proti únavě“ od Josefa Suchého, nebo jiné jaterní směsi.

!Pokud užíváte léky, pak směs vždy konzultujte s odborníkem pro jejich možnou interakci! Můžete se obrátit přímo na mě, nebo například na magistra bylinné lékárny.

Máte-li možnost, můžete si rovněž denně nasbírat hrst bylinek jako kopřiva, pampeliška, bršlice, řebříček, ptačinec, popenec, svízel… mladé výhonky léčivek vašemu tělu velmi prospějí a můžete je užívat jako čaj, nebo do polévek, špenátu, na salát…

Neměli byste zapomínat na pohyb. I když se vám nechce, kratičká procházka každý den vám velmi prospěje 🙂

Pokud byste chtěli poradit ohledně jídelníčku, nebo máte zdravotní problémy a nejste si jisti volbou potravin, můžete se na mě obrátit..

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *